2015/10/22

Analfabet

Vasker vi klærne med skyllemiddel eller vaskepulver? Er det fuktighetskrem Kamilla smører inn kroppen med, eller er det såpe? Vi vet ikke.

En reise til Japan er et innblikk i livet som analfabet. Hverdagen blir straks mer utfordrende når man ikke lenger kan navigere seg frem med selv den enkleste informasjon - når man ikke lenger kan lese. Skilt og reklame står skrevet på japansk, med uforståelige tegn. Produktinformasjon og kart blir umulig å tyde. Man vet ikke lenger hva man kjøper, hvor man er eller hvordan man skal komme seg videre. Alt stopper opp. Det er hverdagen til en analfabet. Det viser hvor avhengig vi er av å kunne tyde den informasjonen vi har rundt oss, selv for å få til de minste ting.

Det er allikevel ikke helt håpløst. Det finnes produkter med enkelte engelske ord. Cornflakes har det samme designet her som i resten av verden. Menyene på restauranten har ofte rikelig med bilder. Og innimellom hjelper det å spørre en lokal, som med glede hjelper, hvis den forstår hva vi trenger hjelp til å  forstå.

Info til alle med matallergi

Mest sannsynlig cornflakes


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar